zaterdag 4 april 2015

Turnhouts vennengebied

Gisteren zijn we op uitstap geweest naar het Turnhouts Vennengebied. We kwamen er in bij wijlen erg mooie, open landschappen terecht.  (foto 285, foto 285, foto 285, foto 285)Enkele vennen, vooral degenen die half droog, half nat stonden, waren een pleisterplaats voor water-en weidevogels. Vooral wulpen en grutto's waren prominent aanwezig. Door het relatief koude en natte weer hadden de weidevogels verschillende plaatsen waar ze naar toe konden - dus grote concentraties waren niet waar te nemen omdat ze over verschillende locaties verspreid zaten.
Verspreid over het landschap lagen vennetjes, weiden, weide-graslanden... naar een stukje echte heide was het achteraf nog even extra zoeken. (foto288, foto288)
Al bij al een prachtig landschap...


Nieuwe kansen

Onderweg stootten we op het relict van een buitenverblijf. Hier werden verschillende populieren gekapt.
Bij de terugweg kwamen we voorbij de Nieuwe Bossen. Hier is Natuurpunt bezig met het rooien van enkele percelen bos met voornamelijk Amerikaanse eiken. (foto279; foto279; foto279). Zij zien deze als exoten die de inheemse soorten bedreigen door uitspreiding van hun eikels.
De bomen moeten verdwijnen om een open vlakte te creƫren, zodat de heide hier terug kan opschieten?, vennen open blijven en de weidevogels meer kansen krijgen.
De natuurverenigingen hebben de strijd aangebonden tegen de exoten: Amerikaanse vogelkers, Amerikaanse eik,. Hier is een parallel te trekken met het afschieten van predatoren (roofvogels, vossen enz...) om bepaalde soorten te beschermen: je weet waar je begint, niet waar het eindigt... dus een heel gevaarlijke strategie. Want de redenering wordt uitgebreid naar "ecologisch minder waardevolle" soorten: beuken? sparren? andere dennenbomen?  coniferen? Allemaal voor de bijl.

Langs het Bels Lijntje was het weer een slagveld. (foto284foto284; foto284; foto284) Verschillende inheemse boomsoorten werden hier gekapt: inheemse eiken en andere. Enkele jaren geleden heb ik hiervoor de diensten al aangeschreven en ze antwoordden dat men wil evolueren naar meer hakhoutbeheer.  De afgezaagde bomen zouden scheuten moeten vormen, deze vormen dan een lagere begroeiing die aantrekkelijker zou zijn voor verschillende vogelsoorten.

Maar toch... zijn er kosten aan verbonden
Langs de randen van het gekapte perceel merkte ik een grote concentratie van vogels en een grote bedrijvigheid. Een gelijkaardige concentratie en gedrag zag ik aan de rand van ons nieuwe, "slimme" "inbreidingsproject" Niefhout. (foto133) Daar is men verder bezig met de afbraak.
Ik denk dat de vogels verdreven zijn uit hun territorium, dat ze ontredderd zijn.
Het rooien van de bossen (en het inbreiden in de stad) vernietigt een aantal territoria, herschikt ze in elk geval. Een territorium wordt door vogels gekozen als het voldoende gelegenheid biedt tot voedsel, beschutting en voortplanting... Als er ineens tientallen bomen verdwijnen dan heeft dit een  ongetwijfeld een invloed op het territorium. Dus op termijn zullen hier een aantal soorten vogels teruglopen, verminderen... verdwijnen. Maar de natuurverenigingen zullen zeggen: om plaats te maken voor andere soorten...

Ik waardeer enorm de inspanningen die Natuurpunt en andere natuurverenigingen doen om de natuur vooruit te helpen. Petje af hiervoor.  Toch blijf ik het er moeilijk mee hebben dat ze een boom zien louter als element om een landschap  vorm te geven. Voor mij is een boom ook een stukje leven doordat hij beschutting geeft, voedsel, misschien zelfs gewoon een uitkijkpost is om het territorium te overzien en te verdedigen... Hij is ook een stukje van mijn leven en dit van mijn kinderen en kleinkinderen,omdat hij instaat voor het zuiveren van de lucht.  Ik kan het dus niet verdragen dat men bomen zomaar vernietigt. In de bossen zijn tegenwoordig meer opzettelijk gevelde bomen te vinden die men dan laat liggen omwille van ecologische redenen, dan dat er nog gezonde bomen rechtstaan. In het laatste natuurrapport (bron) blijkt dat bossen 2 tot 16 keer meer fijn stof uit de lucht halen dan heidegebieden; de oceanen vervullen blijkbaar nog een grotere rol in de luchtzuivering dan bomen (zie).... Maar, ik ben geen wetenschapper, geen bioloog... het vorige moet men niet zozeer zien als een wetenschappelijk onderbouwd standpunt, maar meer als een filosofische opvatting: eerbied voor het leven op zich, niet het herleiden tot een stukje economie, ook niet een gebruiksvoorwerp om het landschap naar zijn hand te zetten.
zie ook het bericht Dringend gevraagd: nieuwe vitale bossen 
zie ook : Natuurpunt het andere verhaal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten